Възможност и негативност

Публична лекция

В рамките на програма Advanced Academia на Център за академични изследвания София (CAS Sofia), подкрепена от Фондация “Америка за България” и Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft. 

Възможност и негативност 

Лектор: Д-р Дарин Тенев, Катедра „Теория на литературата”,
Софийски университет „Св. Климент Охридски”

12 март 2013 г. от 18.00 часа
Американски център на Столична библиотека, пл. Славейков” 4А

Кратка информация: Лекцията ще се съсредоточи върху онтологичния проблем за отношенията между възможност и негативност. След кратко очертаване на начините, по които този проблем изниква в различни области на хуманитарното познание днес (теория на литературата, логика на дарообмена, теория на речевите актове, семантика на възможните светове, политическа философия, теория на общността, изследвания на образа, колективни идентичности и др.), вниманието ще бъде насочено към реконструкция на две от най-значимите и влиятелни позиции в съвременната мисъл, тези на Джорджо Агамбен и на Жак Дерида. Акцент ще бъде поставен върху несиметричността на възможност и невъзможност, за да бъде предложена перспектива за преосмисляне на алетичните модалности.

Дарин Тенев е главен асистент в катедрата по теория на литературата в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Директор е на Института за критически социални изследвания към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Специализирал е в университети в Киото и Токио. Интересите му са областта на теорията на литературата, теорията на фикцията, съвременната философия, деконструкцията, феноменологията, психоанализата, модернистичната литература, критическата теория., изследванията на образа.

Последни публикации: Фикция и образ. Модели, Пловдив: Жанет 45, 2012; „Логиката на преутвърждаването и оттеглянето на политическото”, Критика и хуманизъм, кн.38, бр.1/ 2012; “Negativity and Doubling in the Literary Work of Art (Introductory Sketches. W. Iser and T. W. Adorno)”, In: L’Extralittéraire, Eds. Ivan Mladenov, Marie Vrinat-Nikolov, Andrey Tashev, Sofia: Paradigma & “Boyan Penev”, 2012; „Колективни идентичности и възможни светове”, Социологически проблеми, специален брой 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s