Кристин Вертхайм

Софийският литературоведски семинар
и Културният център на СУ

mUtter–bAbel

Пърформанс на:

КРИСТИН ВЕРТХАЙМ

6 юни 2014 г., 18.00 часа
Театрална зала „Алма Алтер”
СУ, Ректорат
/на английски език/

m_Uter_bAbel_2-634x930На 6 юни Софийският литературоведски семинар ще отбележи края на академичните дискусии от летния семестър, излизайки от обичайния си академичен формат със събитието “mUtter–bAbel” – артистичен пърформанс на Кристин Вертхайм – поет, пърформанс артист и литературен критик.
Кристин Вертхайм преподава в Калифорнийския институт за изкуство, а също така изнася лекции и пърформанси по целия свят. В София е по покана на „Софийския литературоведски семинар”, за да представи новата си стихосбирка „mUtter–bAbel”. Едноименният пърформанс с текстове от книгата й ще бъде предшестван от кратко встъпление на авторката, представящо нейните творби и техниките й за писане.
Пърформансите на Кристин включват звукови поеми, марионетен театър и звукова среда, съотнесени към творби на Вали Експорт, Жан-Пиер Брис и Самюъл Бекет. В „mUtter–bAbel” тя ще представи звуци, викове и други шумове от новата си книга. Тази поетична сюита представлява изследване на мислите на бебето към майката му и на това как непреработените детски чувства се просмукват в света на възрастните както на локално, така и на глобално ниво. Пърформансът е съпроводен също и от визуална презентация.
***
Кристин Вертхайм е художник с докторска степен по литература и семиотика от Университета Мидълсекс, Лондон. Автор е на стихосбирките “mUtter-bAbe”l (Countertpath Press) и “+|’me‘S-pace” (Les Figues Press), съставител на антологията “Feminaissance”, а съвместно с Матиас Вигенер, – съсъставител на два сборника за творческо писане и литературна критика – “Séance” и “The n/Oulipean Analects”. Критическите й текстове за изкуства, литература и естетика са публикувани в Cabinet, X-tra, The Quick and the Dead, Issues in Contemporary Art, и Patarcitical Interogation Techniques, vol. 3. Между 1995 и 2000 г. преподава в катедрата за изящни изкуства в колежа „Голдсмитс”, както и в училището за изящни изкуства „Слейд”. От 2001 г. преподава критическа теория и творческо писане в Калифорнийския институт за изкуство в Лос Анджелис. В последно време изнася лекции и пърформанси в Сорбоната, Лондонския колеж Бъркбек, Университета на Западен Сидни, Мелбърнския университет и други.
Заедно със сестра си Маргарет ръководят „Institute For Figuring”, който организира мероприятия в интердисциплинарното поле между науката, изкуството и педагогиката. През 2011 г. сестрите получават стипендията „Theo Westenberger Grant for Outstanding Female Artists”
За повече информация – http://christine-wertheim.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s